Keluarga Sihat & Bahagia Dengan SHAKLEE

Tuesday, May 13, 2014

Home »,,,,,»Adakah anda selesa memiliki perut yang buncit??Atasi perut anda dengan segera sebelum terlambat..

Adakah anda selesa memiliki perut yang buncit??Atasi perut anda dengan segera sebelum terlambat..

Bentuk perut yang buncit memang menjadi sebuah masalah terutama bagi para lelaki yang sudah lanjut usia.Tidak begitu mudah untuk mengatasi perut buncit melainkan diperlukan sebuah kesabaran dan latihan yang cukup disiplin serta mengatur pola makan agar mendapatkan hasil yang memuaskan.


Perut buncit merupakan tumpukan lemak yang ada di tubuh kita. Jika bercakap tentang mengatasi perut buncit tentu kita akan bertanya bagaimana cara menghilangkan lemak yang ada pada tubuh kita??. Satu-satunya cara yang tepat iaitu dengan cara bersenam dengan berterusan dan teratur.

Bersenam memang sudah menjadi kebiasaan setiap manusia yang menjaga kebersihan. Tanpa bersenam, sistem kerja tubuh akan menurun sehingga boleh menimbulkan masalah-masalah kesihatan. Bersenam berfungsi meningkatkan metabolisme dan melancarkan peredaran darah sehingga dapat memberikan kesegaran tubuh.Oleh kerana itulah bersenam ini merupakan  pilihan tepat dalam mengatasi perut buncit.


Antara punca utama yang menyebabkan masalah perut buncit adalah disebabkan sistem penghadaman yang tidak lancar. Berikut adalah tips2 yang dapat membantu melancarkan lagi sistem penghadaman anda dan secara tidak langsung dapat membantu untuk mengatasi masalah perut buncit yang anda hadapi.

1. Jus limau
Sebaiknya, pada awal pagi sebelum anda bersarapan, anda perlu meminum segelas jus limau. Ini kerana ia dapat membantu membersihkan sisa-sisa makanan dan juga asid yang tertinggal didalam perut anda. Antara minuman lain yang boleh anda gunakan adalah seperti lemon dan epal hijau.

2. Elakkan minuman sejuk ketika makan
Makanan akan lebih cekap dicernakan sekitar suhu badan. Minuman sejuk akan merendahkan lagi suhu badan dan akan melambatkan proses pencernaan makanan. Ini secara tidak langsung akan memberi masalah perut buncit kepada anda. Sekiranya anda seorang yang perlu minum ketika makan, ambil minuman yang panas atau suam dan jika anda mampu bertahan untuk minum setengah jam selepas anda makan adalah lebih baik.

3. Berpuasa
Berpuasa adalah satu cara paling berkesan untuk merehat dan melancarkan sistem penghadaman anda. Untuk yang beragama islam, ia tidak akan memberi masalah, tetapi kepada yang bukan, anda boleh berpuasa dengan hanya mengambil jus buah-buahan pada waktu siang dan hanya makan pada waktu lewat petang mengikut jadual yang telah anda tetapkan.

4. Kunyah makanan sehingga betul-betul hancur
Salah satu mekanisme terpenting untuk sistem penghadaman manusia tetapi sering diabaikan adalah mengunyah makanan sehingga hancur. Mengunyah adalah peringkat pertama untuk proses pencernaan dan juga sebagai isyarat kepada organ-organ untuk merembeskan jus pencernaan (enzim pankreas, asid perut, dan lain-lain) untuk menerima makanan yang akan masuk.

5. Kombinasi makanan
Salah satu faktor lain yang menyebabkan masalah perut buncit adalah memilih kombinasi makanan yang tidak baik untuk sistem pencernaan manusia. Makanan terbahagi kepada 3 komponen utama iaitu , karbohidrat (roti, kentang, beras), protein (daging, tenusu, kacang, soya) dan lemak (minyak masak). Ketiga-tiga makanan ini tidak baik dimakan dalam satu hidangan. Selain daripada itu, pendapat pakar juga menyatakan bahawa makanan laut dan darat tidak baik untuk kesihatan jika turut dihidangkan dalam satu hidangan.

Produk Shaklee untuk mengatasi masalah perut buncit;-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...